Egy blog szakácsruházatról és aktuális éttermi trendekről

Szakácskabát

Szakácskabát

Mi van egy szakács munkaköri leírásában?

2017. március 30. - Szakácskabát

A vendéglátásban dolgozók többségét munkaszerződéssel foglalkoztatják a munkáltatók a Munka törvénykönyve alapján. A munkaszerződés kötelező tartalmi eleme a munkakör, ami tulajdonképpen egy összefoglaló megjelölése annak a munkának, amit a dolgozó végez.

Ez önmagában nem elegendő, mert a törvény szerint a munkáltatónak kötelező munkaköri leírást is adni a munkavállalónak a munkaszerződés mellékleteként, ami azon tevékenységek részletes felsorolása, amelyet a munkavállaló konkrétan végezni köteles az adott munkakör keretében. Fontos tudni, hogy a munkaköri leírás nem része a munkaszerződésnek (csak a melléklete), így a munkáltató jogosult egyoldalúan módosítani, akár több alkalommal is.ű

untitled.png

A munkaszerződés tartalmi elemeit nem határozza meg a jogszabály, de az alábbi listában sorra vesszük, hogy mik azok a tartalmi elemek, amiket okvetlen szerepeltetni kell benne ahhoz, hogy be tudja tölteni a szerepét. A munkaköri leírást írásban át kell adni a dolgozónak és írásos formában át is kell vetetni vele.

Az alábbi lista természetesen nem csak szakácsok esetében hasznosítható.

- A munkakör megnevezése, ha lehet FEOR kóddal kiegészítve.

Ennek egyeznie kell a munkaszerződésben lévő munkakörrel. A FEOR kód az egyértelmű beazonosíthatóságot segíti.

- A munkakör betöltésének előfeltételei

Itt talán a legfontosabb az adott munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettség meghatározása. Ezen felül szerepeltethető elvárt szakmai gyakorlat, esetleges mester vizsga, jogosítvány, nyelvismeret, informatikai ismeret vagy valamilyen egyéb képzés elvégzése.

- A munkavállalóval szemben elvárt személyes tulajdonságok

Ilyen lehet többek között a szervező, döntő, kapcsolatteremtő, konfliktuskezelő készség.

- Munkakapcsolatok

Itt kell meghatározni, hogy az adott munkavállalónak ki a felettese, beosztottja, helyettesítője, kinek tartozik rendszeres beszámolási kötelezettséggel, ki utasíthatja és kinek adhat ő utasítást. Ennél a pontnál akkor járunk el helyesen, ha nem konkrét személyeket határozunk meg, hanem adott munkakörök betöltőire hivatkozunk, így egy személyi változás esetén nem kell a munkaköri leírást módosítanunk.

17231369_a84689a22097ba2db91c8c725dd62ce5_m.jpg

- Munkakörbe tartozó feladatok

Talán ezt a részt a legnehezebb elkészíteni, hiszen ez az irat érdemi része. Egy ideális tankönyvi világban ennek az elkészítését egy részletes munkakörelemzés és a kapcsolódó munkakörökkel való összevetés előzi meg. Mindannyian tudjuk, hogy ez a valóságban nagyon ritkán történik meg, vagyis a munkáltató tapasztalata és egyéni elvárása alapján határozza meg a listát.

Mégis mi szerepeltethető egy szakács esetében ebben a felsorolásban? Elsődlegesen olyan feladatok, amelyek az általános közfelfogás szerint az adott munkakörhöz kapcsolódnak. (Egy szakács esetében kifogásolható lesz olyan feladat felvétele, amit egy szakács nyilvánvalóan nem "szokott" elvégezni. Pl. autószerelés vagy hó eltakarítás, ami lehet, hogy egy étterem működése során felmerül mint gyakorlati probléma, de a közfelfogás nem kapcsol az adott munkakörhöz)

A teljesség igénye nélkül néhány lehetséges feladat:
menü összeállítás
készletek felmérése, fogyásuk dokumentálása, nyersanyagok megrendelése
nyersanyagok előkészítése, feldolgozása, ételek elkészítése
ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása
a segédszemélyzet munkájának irányítása, munkájuk megszervezése
a feldolgozásra kerülő nyersanyagok minőségének és mennyiségének ellenőrzése,
az előírt technológiai folyamatokat betartása, betartatása
az elkészült ételek minőségi és mennyiségi ellenőrzése
szükség esetén ételminták vétele
munkakörnyezet tisztaságának biztosítása
a használt berendezések állapotának ellenőrzése, karbantartás, javítás szükségességének jelzése
termelési hulladék szakszerű kezelése, gyűjtése
 

Általános gyakorlat, hogy a munkaköri leírásban a feladatok felsorolását a munkáltató egy olyan mondattal zárja, amelyben fenntartja magának a jogot további, „egyéb” teendők meghatározására. Ez a megfogalmazás önmagában nem tilos, a munkaköri leírás tehát nyílt felsorolásban is rögzítheti a feladatokat. De ez nem hatalmazza fel a munkáltatót arra, hogy olyan feladat elvégzését rendelje el erre hivatkozással, amely nyilvánvalóan nem lehet része az adott munkakörnek.

- Felelősség

Itt kell részletezni, hogy a munkavállaló milyen határidőkért, minőségi elvárásokért és a munkájához kapcsolódó "eredményért" felelős. Részletezni kell, hogy milyen irányítói, döntési és ellenőrzési felelőssége és jogköre van az adott munkakörben dolgozónak

Ez egy szakács esetében lehet a teljesség igénye nélkül a következő:
felelősség az ételek időben történő elkészítéséért, minőségéért, a tálalásáért.
felelősség a konyha és a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek, a munkaruha tisztaságáért,
a személyi higiéné betartásáért és betartatásáért
felelősség az ételminta szabályos megőrzéséért
felelősség a munkahelyi rend és fegyelem betartásáért a konyhán
felelősség a higiénés és munkavédelmi előírások betartásáért és betartatásáért

A fenti pontok és listák természetesen szabadon kiegészíthetőek az adott vendéglátó egység sajátosságaihoz igazodóan.

Reméljük segítettünk a téma körbejárásában. Nincs is más hátra, mint venni egy menő szakácskabátot és szezonra fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacskabat.blog.hu/api/trackback/id/tr712388101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása