Egy blog szakácsruházatról és aktuális éttermi trendekről

Szakácskabát

Szakácskabát

A szakácskabát története

2017. február 15. - Szakácskabát

Egy szakács a munkája során szinte végig a tradicionális szakács egyenruhát viseli, amely a sapkából, kabátból,  nadrágból és a kötényből áll.

Ezeknek a ruhadaraboknak a történetére és fejlődésére részben a praktikum részben a szükségszerűség és legújabban a divat volt hatással.

A ma használatos szakácskabát valamikor a XIX. század elején alakult ki. A kabát hagyományosan fehér színű, hosszú ujjú,dupla gombolású, gyakran kivehető gombokkal.  A fehér szín kezdetektől a higiénia hangsúlyozását és ellenőrizhetőségét szolgálta. A fehér anyag jól tisztítható és így alapos mosás, fehérítés után egy erősen szennyezet kabát is újra "életre kelthető". A hosszú ujj és a gyakran alkalmazott francia mandzsetta a szakács alkarját és kézfejét hivatott védi az égési sérülésektől.

norwich-sefkabat.jpg

A dupla gombolású kettős mellrész (vagyis, hogy két egymást fedő anyag alkotja a kabát elejét) részben biztonsági célokat szolgál (védi viselőjét a hőtől és a fröccsenő forró folyadékoktól) illetve az átgombolhatóság révén a két egymást fedő anyag közül az alsó könnyen felülre kerülhet, elfedve így a kisebb foltokat.

A szakácsok ruháját szinte naponta mosni kell. A kivehető gomb cserélhető és a gyakori mosást, vasalást is egyszerűbbé teszi.

 

Manapság kétféle textil használatos a szakácskabát gyártásához. A 100%-ban pamutból készült és a műszálat és pamutot egyaránt tartalmazó kevertszálas anyagok. A kevertszálas anyagoknak három előnyét szokták hangsúlyozni: olcsóbb, mint a tisztán pamut anyag, tartósabb és a mosás, tisztítás során könnyebben kezelhető. A drágább szakácskabátok anyagát impregnálják (pl. Texpel bevonattal), amelyek vízlepergető és  folttaszító hatást biztosítanak a ruhának.

bilbao-ferfi-szakacskabat.jpg

A legutóbbi idők éttermi trendjei a szakácsokat kihozták a konyhából és munkájukat gyakran a vendégtérben végzik. Ez a változás alapjaiban megváltoztatta a szakácsok hagyományos viseletét, mivel a praktikus szempontok háttérbe szorultak és a design, a belsőépítészet és divat felülírta a fenti tradicionális elveket.

drapp-szakacskabat.jpg

A leglátványosabb változás a szakácskabát színének a megváltozása. Eleinte a fekete, majd később a barna, a krém különféle árnyalatai jelentek meg. Később a színek, fazonok és díszek óriási választéka vált elérhetővé és megjelentek olyan új anyagok is (pl. farmer) amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek.

farmer-szakacskabat.jpg

Bárhogy is változzon a divat a szakácskabát egy olyan ruhadarab, amely évszázados hagyományokat testesít meg és amelyet jogos büszkeséggel visel minden profi szakács.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacskabat.blog.hu/api/trackback/id/tr1112262792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása