Mindenki ismeri a klasszikus szakács viseletet: fehér szakácskabát, sötét színű nadrág, szakácssapka és egy kötény. Ez a klasszikus ruházat mostanra erősen megváltozott azzal a munkakörnyezettel együtt, amiben a szakácsok dolgoznak.
Amikor a 19. században kialakult a ma ismert ruházat a fehér szakácskabátnak elsődlegesen az volt a funkciója, hogy jelezze a ruha tisztaságát és segítse a higiénia fenntartását a konyhán. Ebben az időben a szakácsok kizárólag a konyhán végezték a munkájukat és nem kerültek kapcsolatba a vendégekkel.
A mai viszonyok között ez a felállás már nem feltétlenül tartható. Megjelentek a nyitott konyhák, ahol a vendégek láthatják a szakácsokat munka közben. A szakácsok megjelentek az eladó térben, sőt ünnepelt sztárokká váltak, akik személyesen találkoznak a vendéggel és aktívan részt vesznek a kiszolgálásukban.
Ez az új helyzet hívta életre a fekete szakácskabátot, melyen kevésbé látszik a szennyeződés és nem tűnik ki annyira látványosan az étteremben.
Természetesen a fehér szakácskabát hagyományos előnyei (a jobb tisztíthatóság, fehéríthetőség és a tartósság) megmaradtak, de szakácsruházat színeiben is alkalmazkodott a változó időkhöz.