Egy blog szakácsruházatról és aktuális éttermi trendekről

Szakácskabát

Szakácskabát

Pamut vagy kevert szál?

2017. március 21. - Szakácskabát

A szakácskabátok anyaga két fő csoportba sorolható: a 100% pamut anyagból készültek és a pamut és műszál keverékéből előállított, kevert szálas anyagok.

A felhasználók vagyis a szakácsok körében megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik anyag a jobb. Van aki a kevert szálas anyag könnyebb kezelhetőségére esküszik és van aki szerint a pamut anyag az előnyösebb, mivel kizárólag természetes anyagból készült.

 

Az Oxford Academic honlapján található meg az a tudományos értékezés, melynek készítői azt vizsgálták, hogy melyik anyagösszetétel biztosít komolyabb védelmet viselője számára az égési sérülésekkel, a forró folyadékokkal és a meleg munkakörnyezettel szemben.

flame-1363003_960_720.jpg

Mik a főbb megállapítások?

A vizsgált szakácskabátok egyike sem volt olyan anyaggal kezelve, ami az anyag meggyulladását érdemben akadályozta volna. Ezt a cikk készítői azért tartották furcsának mert más munkaruházati termékek esetében a gyártók alkalmaznak ilyen megoldásokat. A kabátok összetétele nem befolyásolta azt a tényt, hogy a pamut és a kevert szál egyaránt könnyen meggyullad.

Égési sérülésekkel szembeni munkavédelem szempontjából a cikk készítőinek megállapítás az, hogy az alkalmazott anyagrétegek (kabát, kötény) száma a kritikus helyeken (mellkas, kézfej, alkar) jelentősen csökkenti az égési sérülés kockázatát. Vagyis a ma divatos rövid ujjú kabátok nem biztosítanak védelmet az égés szempontjából legveszélyeztetettebb alkar és kézfej számára.

A forró folyadék okozta égési sérülésekkel kapcsolatosan a kutatók azt emelik ki, hogy a sérülésekkel szembeni védelem leglényegesebb eleme az, hogy az anyag rendelkezik e vízlepergető tulajdonságokkal vagy sem. Ha az anyag (kötény, kabát) jó nedvszívó, a forró folyadék okozta sérülés súlyosabb, mivel az anyag "raktározza" a folyadékot, így a hőt is. Azok az anyagok, amelyek víztaszítók, vagy ilyen bevonttal kezeltek (pl. Texpel) jelentősen csökkentik az ilyen sérülések súlyosságát.

Hőkomfort szempontjából a cikk az alkalmazott anyagok légáteresztő képességét emelik ki. Minél jobb egy anyag légáteresztő képessége a viselője annál könnyebben viseli el a meleg munkakörnyezetet. A légáteresztés szempontjából nem az anyag összetétele a legmeghatározóbb tényező, hanem az, hogy az anyag milyen vastag és hány rétegben fedi a testet.

Látható, hogy az ideális szakácskabátnak több, egymásnak olykor ellentmondó szempontnak kellene megfelelnie.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szakacskabat.blog.hu/api/trackback/id/tr10012358537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása