Az utóbbi évek egyik legkellemesebb változása a vendéglátás világában a női szakácsok megjelenése.
Szulló Szabina és Palágyi Eszter sikeresen bebizonyították, hogy a hölgyek tökéletesen megállják a helyüket a gasztronómia világában és jelentős sikereket tudnak elérni a jellemzően férfiak uralta szakmában.
A női szakácsok nagy számú megjelenése magával hozta a kifejezetten számukra tervezett szakácskabátok és egyéb munkaruházati termékek(pl. sapkák) megjelenését.
Vegyük sorra, hogy mik azok a legfontosabb különbségek, amik egy férfi és egy női szakácskabát között találhatóak:
Méret: a női szakácskabátok méretezése általában XS mérettől indul, de nem ritka a 2XS méretű kabát sem. A nagyobb méretek pedig általában az XL méretnél véget is érnek.
Színek: a női szakácskabátok sokkal több színben, mintában készülnek, mint a férfi kabátok. Vannak kifejezetten a cukrászok számára készülő, igazán színpompás darabok is, amik hagyományos konyhai környezetben nem feltétlenül praktikusak.
Szabás: talán itt vannak a legjelentősebb eltérések a férfi és női szakácskabátok között. A hagyományos szakácskabátok "szögletes szabásúak", vagyis az oldaluk egyenes vonalú. A nők számára készülő darabok karcsúsítottak, rendelkeznek mellvarrással és gyakori, hogy csípő tájékon hosszabbak. Természetesen a praktikus részletek (szellőző betétek, maghőmérő tartó zseb stb.) ugyan úgy megtalálhatóak a női kabátokon is.